Plany dietetyczne

Istotnym krokiem w przebiegu konsultacji, jak również kompleksowej opieki dietetycznej staje się zaprojektowanie planów żywieniowych, odnoszących się do konkretnego klienta, z uwzględnieniem indywidualnych parametrów i wskaźników uzyskanych w procesie diagnozowania masy oraz składu ciała. Niejednokrotnie bowiem błędne nawyki żywieniowe oddziałują na jakość codziennego funkcjonowania człowieka, przyczyniając się nie tylko do problemów występujących w fizycznym wymiarze, lecz również oddziałując na emocjonalne i psychiczne samopoczucie, znacznie obniżając jakość życia.

Indywidualny program żywieniowy

Weryfikacja ewentualnych błędów i niedociągnięć w dotychczasowym sposobie odżywiania się, jak również ocena ich wpływu na zdrowie klienta stają się decydujące w przebiegu wprowadzania zmian do codziennej diety. Profesjonalny dietetyk posiada niezbędną wiedzę merytoryczną, jak również doświadczenie oraz narzędzia umożliwiające skuteczną i rzetelną diagnozę, na której opierają się dalsze działania, zmierzające do wprowadzenia zmian i uzyskania określonych rezultatów.

Dokładna analiza indywidualnych potrzeb konkretnego organizmu, zaburzeń związanych z jego funkcjonowaniem, jak również czynników obniżających zdrowie przyczynia się do stworzenia zarysu programu dietetycznego, uwzględniającego kroki niezbędne do podjęcia w celu osiągnięcia zamierzonych efektów.

Konstruowanie programów żywieniowych wiąże się więc z dokonaniem diagnozy potencjalnych zagrożeń i występujących zaburzeń, ustaleniem celów oraz zaprojektowaniem drogi do ich zrealizowania.

Celowość tworzenia i stosowania planów dietetycznych

Zasadność konstruowania indywidualnych programów żywieniowych wydaje się oczywista i staje się coraz bardziej popularna dzięki rosnącej świadomości wpływu spożywanych produktów na zdrowie człowieka. Z tego względu wobec złego samopoczucia, obniżonego nastroju i spadku motywacji, a przede wszystkim fizycznych objawów ze strony organizmu warto pokusić się o dokonanie analizy własnego sposobu odżywiania.

W oparciu o diagnozę zapotrzebowania organizmu klienta na konkretne składniki mineralne, dietetyk sporządza listę produktów oraz ich proporcje, które według jego doświadczenia stanowią niezbędne elementy codziennej diety danej osoby.

Plany dietetyczne stanowią sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów i są najczęściej stosowane w odniesieniu do osób z nadwagą – otrzymanie wskazówek dietetycznych oraz sch ścisłe przestrzegania powinno wpłynąć na poprawę stanu ciała i zniwelowanie problemu otyłości. Ponadto korzystanie z porad dietetycznych ma zastosowanie wobec osób, zobowiązanych do przestrzegania określonej diety wynikającej ze specyficznych potrzeb organizmu – diety pozbawionej glutenu, laktozy, fruktozy i w odniesieniu do innych alergii. Warto także zgłosić się do poradni dietetycznej w przypadku anemii oraz niekorzystnych wyników badań laboratoryjnych – niedobór niezbędnych witamin i składników odżywczych może być bowiem uzupełniony dzięki kompleksowo zaprojektowanym planom dietetycznym.